Späť

Tri hodiny trvala cesta záchranárom ku Goralskej drevenici na Sedle Beskyd v Oravskej Lesnej

Oravský Podzámok,  17.1.2019  –  Oravské múzeum, ktorého zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj, sa niekoľko dní nevedelo dostať do expozície Goralskej drevenice na sedle Beskyd. O pomoc požiadali Hasičský a záchranný zbor SR. Profesionálni hasiči sa tam pre hlboký sneh, miestami až dva metre,  na pásovej štvorkolke nedostali. Záchranný zbor Orava Rescue system ponúkol pomoc a štyri snežné skútre  vo večerných hodinách vyštartovali zo stanice Tanečník. Jazda nebola možná po telese železničnej trate ,kvôli množstvu spadnutých stromov, a tak zvolili najvhodnejšiu trasu po lúkach. Cesta na 3km vzdialené sedlo trvala skoro tri hodiny. Bola tma a hmlou znížená viditeľnosť. Počas cesty snežné skútre v náročnom teréne viackrát zapadli, bolo potrebné ich vyhrabať a nájsť vhodnú technológiu jazdy. „Cesta bola veľmi namáhavá, niekoľkokrát sme zapadli a ostali sme v snehových závejoch a skútre sme museli doslova vykopávať zo snehu. Boli sme šťastní, keď sme sa dostali na sedlo Beskyd“, povedal Igor Janckulík.

Po príchode ku Goralskej drevenici skontrolovali stav krovu a strechy a vzhľadom na nočnú hodinu a vyčerpanie situáciu zhodnotili, že sa v prácach bude pokračovať v nasledujúcich dňoch.

„Chcem poďakovať všetkým obetavým záchranárom, že sa vôbec do takto ťažko prístupného terénu vybrali.  Bolo to skutočne veľmi náročné. Som šťastná, že sa nikomu nič nestalo a že zatiaľ žiadne škody na majetku nevznikli. Čaká nás veľa práce, preto odkazujem všetkým návštevníkom, že sprístupnenie Oravskej lesnej železnice bude ešte nejaký čas trvať“, povedala Mária Jagnešáková.

Zdroj: Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava
www.oravskemuzeum.sk
marketing@oravskemuzeum.sk