Späť

20.  SLÁVNOSTNÝ STÔL ŠĽACHTY V 17.STOROČÍ

 SLÁVNOSTNÝ STÔL ŠĽACHTY V 17.STOROČÍ

Chceli by ste vedieť, čo všetko mala počas Vianoc na stole šľachta? Prinášame Vám jedálny lístok z polovice 17.storočia.

24. december

OBED
– Teľacie mäso s petržlenom – 10 libier
– Kapusta so slaninou
– 1 hus s pasírovanou omáčkou
– 3 sliepky s čistým korením
– Bravčové mäso s chrenom
– Baranie mäso s octom
Páter Ladislav dostal na obed:
– Kapustu s maslom
– Slimáka s čistým korením
– Rybu v kapustnej šťave
– Praženicu zo 4 vajíčok
– Keczafiol (možno ide o karfiol) s nemeckou šťavou
VEČERA
– Teľacie mäso s kukretom – 6 libier
– Pečienka z teľacieho mäsa – 6 libier
– Červena kapusta so slaninou
– 1 hus s nemeckou omáčkou
– 3 sliepky s ostrou omáčkou
Páter Ladislav dostal na večeru:
– Červenú kapustu s maslom
– Rezance s maslom
– Vyprážané jablko
– Vyprážanú rybu
– Slimáka s čistým korením
– 3 vajíčka

25. december

OBED
– Teľacie mäso s petržlenom – 10 libier
– Kapusta so slaninou
– 3 kapúny s ryžovou kašou
– 1 hus s pasírovanou omáčkou
– Baranie mäso s nemeckou omáčkou
– Srňacina s ovocnou šťavou
– 1 pečená morka
– Prasacia noha s chrenom
– Pečená pečienka zo srňaciny
– 3 sliepky s čistým korením
– Paštéta zo srňaciny
– 10 vajíčok
VEČERA
– Teľacie mäso s kukretom – 6 libier
– Pečený bôčik
– Repa so slaninou
– Srňacina s čiernou omáčkou
– 1 hus s nemeckou omáčkou
– 3 sliepky s kaszás omáčkou (omáčka zvyčajne z údeného bravčového bôčika alebo šunky s octom a cesnakom)
– Baranie mäso so špekom
– Barania pečienka s čistým korením
– 5 vajíčok
RECEPT NA PRÍPRAVU SLÁVNOSTNÝCH JEDÁL Z PRVEJ POLOVICE 17.STOROČIA nájdete v galérii